HTML

Kapcsolat:

Curriculum Vitae:

okleveles építész

születési idő, hely:

1984.09.06, Szentes.

ISKOLAI VÉGZETTSÉG:

2009 Okleveles építész diploma (PTE PMMK Egyetemi Építész szak) 2003 Érettségi (Szeged Vedres Istán Építőipari Szakközépiskola)

JELENLEGI MUNKAHELY(EK), MUNKAKÖR(ÖK):

2009-től Óraadó a PTE-PMMK Építészeti és Tervezési Ismeretek Tanszékén 2007-tól idom stúdió - Tervező,Vizualizátor

OKTATOTT TANTÁRGYAK:

Számítógéppel segített tervezés I-II /Archicad/ Számítógépes Grafika /3D Studio Max/

SZAKMAI PÁLYAFUTÁS:

2009 PTE, PMMK Tervezési és Építészeti Ismeretek tanszékén óraadó 2008-tól munkák az Attract Belsőépítészet Irodával 2008-tól munkák az Építész Kétszög Építész Irodával 2008-tól munkák a Tervező Lépték Építész Irodával 2007-től munkák a Bachman és Bachmann Építész Irodával 2007-től munkák a PTE-PMMK Építészeti és Tervezési Ismeretek Tanszékével 2007-től idom stúdió építész iroda

KIÁLLÍTÁSOK:

2010 Breuer Marcell Doktori Iskola könyvbemutatóval egybekötött kiállítás

TANULMÁNYUTAK:

2010 Olaszország - Velence, Építészeti Biennálé 2009 Egyesült Királyság - Lonodon, Tanulmányút 2009 Egyesült Királyság - Nottingham, ArchiCAD Summer School 2008 Szlovénia - Ljubljana, Trimo Urban Crash workshop 2008 Olaszország - Velence, Építészeti Biennálé

SZOFTVERISMERET:

CAD: Archicad /haladó szint/, AutoCAD /közép szint/

3D vizualizáció: 3D Studio Max /haladó/ V-ray Render /haladó/ Cinema 4 /közép szint/ SketchUp /közép szint/ Premier Pro /közép szint/ After Effect /kezdő szint/

2D vizualizáció: Photoshop /haladó/ CorelDraw /közép szint/

Web design: Drupal CMS keretrendszer /közép szint/ Dreamweaver /közép szint/ Flash /közép szint/

Általános: MsOffice /haladó/ haladó számítástechnikai ismeretek /hardver/

Tevékenységi körök:

Építészet, Belsőépítészet, Design, 3d grafika, Látványtervezés, Építészeti makett, Animáció

Facbook

SAJÁT OLDAL FRISSÍTÉSEK:

Nincs megjeleníthető elem

3D Studio Max - 1. Blueprintek beállítása /oktatóvideó/

2011.08.12. 17:11 :: simonzsolt

 

   



Ebben az oktatóvideóban a blueprintek beállítását szeretném bemutatni. A blueprintek az adott modell különböző nézeti, jelen esetben alaprajzok ,metszetek, homlokzatok, melyek alapján az adott épület vagy bármilyen más modell megrajzolható. Összetett modellek esetében mint pl. egy autó erősen ajánlott a használatuk ugyanis ezek segítségével nem lesz aránytalan a forma és viszonylagos pontossággal tudjuk követni a részleteket.
Mielőtt a szerkesztéshez hozzáfognánk néhány általános információ:
1. Főbb szerkesztési parancsok az objektum kijelölése után:
>Mozgatás: Jobb klikk – Előugró ablakban – /Move/ illetve koordináta megadás a /Move/ melletti kis ablak.
Forgatás: Jobb klikk - Előugró ablakban – /Rotate/ illetve szög megadás /Rotate/ melletti kis ablak.
Nagyítás és kicsinyítés: Jobb klikk - Előugró ablakban – /Scale/ illetve arány megadás /Scale/ melletti kis ablak.
Ha parancs aktiválódott a tengelyek mentén egyszerűen mozgatható, forgatható és átméretezhető az objektum.
Másolás: jelöljük ki az objektumot amit másolni szeretnénk majd nyomva tartott SHIFT billentyű mellett mozgassuk el. A felugró ablakban - ha nem szeretnénk hogy a másolat módosításakor az eredeti objektum is ugyanúgy változzon válasszuk a /Copy/ lehetőséget. Ellenkező esetben válasszuk az /Instance/ lehetőséget ekkor a módosítások mindkét objektumon végbemennek.
2. Kijelölés:
3D-ben: 1 bal kattintás az objektum felületére,
2D -ben: 1 bal kattintás az objektum élére.
Csoportos kijelölés esetén nyomva tartott bal gomb mellett a kijelölő átlóját tudjuk megadni.
3. Nézetablakok:
Váltás: Jobb klikk a nézetablakon
Nagyítás/kicsinyítés: jobb alsó sarokban - /Maximize Viewport toogle/ gomb
Középre hozás: jobb alsó sarokban - /Zoom Extens/ gomb
Minden ablak középre hozás: jobb alsó sarokban - /Zoom Extens All/ gomb
Forgatás perspektív nézetben: jobb alsó sarokban - /Orbit/ gomb
+ nyomva tartott SHIFT : vizszintes forgatás
+ nyomva tartott ALT: lassított forgatás
Ajánlott beállítások a nézetablakokhoz:
Felülnézet /top/ - Háló /Wireframe/ nézeti stílust állítsuk át Takart és fényezettre /Smooth +Highlights/ . Ezzel láthatóvá válik az alaprajz képe. Illetve ezután kapcsoljuk be az /Edged Faces/ lehetőséget amely megjeleníti az éleket ( ugyanbban a menüpontban talalható ahol az átálítást elvégeztük)
Perspektív nézetben az élek láthatóságát kapcsoljuk be. /Edged faces/
Jelen esetben két alaprajz áll rendelkezésre amelyeket a Windows képmetsző segítségével ki lehet vágni. Ezeket az alaprajzokat utána tetszőleges foto editáló programmal egymás fölé lehet illeszteni hogy a későbbiekben könnyebb legyen a beillesztésük. A kivágott képek mérete eltérő ezért egy felkerekített képméretű sablonban kapnak helyet. pl: (786x341 –alap kép -> 800x350- vászon méret) Ezután a felkerekített vászonméreten elhelyezhető a két alaprajz egymás felett ha eltér a méretarányuk tetszőlegesen szinkronba hozhatók. A cél hogy két darab egyforma méretű képet készítsünk melyen a rajzok a megfelelő helyen és méretben helyezkednek el.
A kész képek mentése után 3D Studio Max -ben a nézetablakokat érdemes finom hangolni hogy a betöltött képek élesen jelenjenek meg, illetve az alkalmazott mértezési egységet váltsuk át metrikusra és tetszés szerint cm, ill. m-re. Ha ez kész késztenünk kell egy olyan felületet /Create fül - Geometry – Standarad primitives – Plane/ melynek arányai megegyeznek a módosított képek arányaival (800x350px kép -> 800x350cm felület). Majd húzzuk a képet az elkészített felületre, ha nem a megfelelő szögben jelenik meg fordítsuk meg a felület arányait.
Az alaprajz már elkészült de még nincsen méretarányban, hogy megfelelő legyen a mérete hozzunk létre egy olyan geometriai elemet amelynek tudjuk a valós méretét. Jelen esetben egy 40x40x40cm doboz /Create fül - Geometry – Standarad primitives – Box/ lesz, mely egy külső falsarok méreteinek felel meg. Illesszük a az egyik sarokpontját a háló közép pontjára mely a 0,0,0 koordinátáknak felel ez a lépés későbbiekben megkönnyíti a szerkesztést. Az alaprajzot pedig nagyítsuk vagy kicsinyítsük amíg fel nem veszi a megfelelő méretarányt. Az első emeleti alaprajz beillesztéséhez pedig a nyomva tartott SHIFT billentyű segítségével a függőleges tengely mentén másoljuk le és húzzuk rá megfelelő képet. Ezzel elkészült a két alaprajz mely most már méretarányban van a későbbiekben ez alapján fog elkészülni a teljes modell. Metszet homlokzat nem áll rendelkezésre így ezeket a méreteket csak becsülni lehet.




komment

Címkék: tutorial építészet oktatóvideó látványtervezés 3d studio max simon zsolt

süti beállítások módosítása