HTML

Kapcsolat:

Curriculum Vitae:

okleveles építész

születési idő, hely:

1984.09.06, Szentes.

ISKOLAI VÉGZETTSÉG:

2009 Okleveles építész diploma (PTE PMMK Egyetemi Építész szak) 2003 Érettségi (Szeged Vedres Istán Építőipari Szakközépiskola)

JELENLEGI MUNKAHELY(EK), MUNKAKÖR(ÖK):

2009-től Óraadó a PTE-PMMK Építészeti és Tervezési Ismeretek Tanszékén 2007-tól idom stúdió - Tervező,Vizualizátor

OKTATOTT TANTÁRGYAK:

Számítógéppel segített tervezés I-II /Archicad/ Számítógépes Grafika /3D Studio Max/

SZAKMAI PÁLYAFUTÁS:

2009 PTE, PMMK Tervezési és Építészeti Ismeretek tanszékén óraadó 2008-tól munkák az Attract Belsőépítészet Irodával 2008-tól munkák az Építész Kétszög Építész Irodával 2008-tól munkák a Tervező Lépték Építész Irodával 2007-től munkák a Bachman és Bachmann Építész Irodával 2007-től munkák a PTE-PMMK Építészeti és Tervezési Ismeretek Tanszékével 2007-től idom stúdió építész iroda

KIÁLLÍTÁSOK:

2010 Breuer Marcell Doktori Iskola könyvbemutatóval egybekötött kiállítás

TANULMÁNYUTAK:

2010 Olaszország - Velence, Építészeti Biennálé 2009 Egyesült Királyság - Lonodon, Tanulmányút 2009 Egyesült Királyság - Nottingham, ArchiCAD Summer School 2008 Szlovénia - Ljubljana, Trimo Urban Crash workshop 2008 Olaszország - Velence, Építészeti Biennálé

SZOFTVERISMERET:

CAD: Archicad /haladó szint/, AutoCAD /közép szint/

3D vizualizáció: 3D Studio Max /haladó/ V-ray Render /haladó/ Cinema 4 /közép szint/ SketchUp /közép szint/ Premier Pro /közép szint/ After Effect /kezdő szint/

2D vizualizáció: Photoshop /haladó/ CorelDraw /közép szint/

Web design: Drupal CMS keretrendszer /közép szint/ Dreamweaver /közép szint/ Flash /közép szint/

Általános: MsOffice /haladó/ haladó számítástechnikai ismeretek /hardver/

Tevékenységi körök:

Építészet, Belsőépítészet, Design, 3d grafika, Látványtervezés, Építészeti makett, Animáció

Facbook

SAJÁT OLDAL FRISSÍTÉSEK:

Nincs megjeleníthető elem

Pályázatok 2010 Óvodacentrum Pestszentlőrinc nyílt tervpályázat

2011.08.13. 14:27 :: simonzsolt


Telepítés

A telekadottságok és a szabályozás adta paraméterek kielégítésén túl a megfelelő tájolás, a csoportszobák kellő benapozásának biztosítása volt, ami az épület telepítését nagyban alakította. A telket dél, délnyugati irányból határoló Podhorszky utcafront beépítése a délutáni órákban leárnyékolná a terület fennmaradó részét, így a zöld felületek és a funkciók benapozása sem lenne megfelelő. A vezér utcára helyezett domináns tömeg északi elhelyezkedése a tájolás mellett a kellő intimitást is biztosítja a csoportszobák földszintes tömegének. Ezzel a pozicionálással – magasabb tömeg észak, északnyugatra a vezér utca mentén, földszintes tömeg a telek belső területén – biztosítható a funkciók teljes napszakban történő megfelelő benapozása.
Ez a telepítés szolgálja azt a koncepcionális alapvetésünket is, miszerint a zöldfelületek differenciált kialakítása – intim játszóudvar, nyugodt pihenőkert és nagyobb sport udvar – jobban szolgálja a megfelelő, változatos funkcionális kialakítást, mint a helyiségek kinyitása egy nagyobb egybefüggő zöldfelületre. A tájolás eredményeként napos átrium udvarok kapcsolódhatnak a csoportszoba egységekhez.

 

 


A telepítés meghatározója a két elkülönülő funkció (családsegítő, gyermekjóléti, civil szervezetek és az óvoda funkció) külön működése, külön megközelíthetősége, bejáratainak elkülönítése az egységes tömeg és architektúra mellett. A jóval nagyobb óvoda tömeg kapcsolódhat a zöldfelület teljes részéhez, míg a családsegítő feltárása az utcafrontról valósul meg, közvetlen kertkapcsolat nélkül. A telek leváló vezér utcai nyúlványa alkalmas a kisebb alapterületű „irodafunkció” befogadására az óvoda zavartalan működését biztosítva.
Az óvoda gazdasági feltöltése ugyancsak függetlenül a többi funkciótól, külön útvonalon történik a vezér utcáról a két tömb (óvoda, családsegítő) közti nyiladékban a melegítő konyhát és az épületfenntartást kiszolgálva.
Tömegalakítás
A Vezér utcai többszintes tömb északról zárja, keretezi a kertre nyíló földszintes épületrészt, amelynek átrium udvarokkal való felszakítása biztosítja a csoportszobákhoz kapcsolható intim kertrészeket. A földszintes tömeg kihasításából kapjuk a Podhorszky utca mentén húzódó pihenőkertet.
A családsegítő tömege a Vezér utcai homlokzat szerves részét képezi, az óvoda földszinti tömbjéből nő ki, de különálló tömeget képez a különálló funkciónak megfelelően. Homlokzati megfogalmazásában is elválik az óvoda architektúrájától.
A domináns Vezér utcai tömb felszakításai, a tetőfelületek játéka a környezet léptékével keres kapcsolatot. A családi házas beépítés ritmusát idézi.
A családsegítő egyszerű tömege a forgalmas úthoz közelebb a funkciót idéző léptékkel jelenik meg az épített környezetben.
A tömeg leképeződése a belső térben inspiratív, változatos szituációt teremt. Vertikálisan kinyíló terek, átlátások szintek, terek közt, ami az élmény mellett a tiszta átláthatóságot, eligazodást is segíti.

Funkcionális kialakítás
A bejáratoknak a Vezér utca felől a több szintes tömeg ad hangsúlyt, az épület előtt kialakuló teresedéssel. A földszinten az aula, a kapcsolódó közlekedő rendszer a megérkezőt a belépés pillanatában eligazítja, erről a pontról átlátható a tér, nem csak a földszinten, de az emeleti tereket is érzékeljük.
Az aula térből „kicsúszó” földszintes tömeg páros egységekben 6db csoportszobát foglal magában, amelyek teljes üvegfelülettel nyílnak a szervesen kapcsolódó átrium udvarokhoz.
A földszinten orvosi szoba, elkülönítő és kiszolgáló funkciók kaptak helyet a csoportszobák mellett.
Az I. emelet a földszinthez hasonlóan tisztán óvoda funkció, az elkülöníthető 2 db csoportszoba egységgel, melyek tetőteraszra nyílnak, a földszinti csoportszobák zöldtetői felé. A szeparálható blokkhoz tartozó három nevelői szoba közvetlenül az egység mellett helyezkedik el.
Ezen a szinten külön egységben kapott helyet a 9. csoportszoba kiszolgáló helyiségeivel, ami lehetőséget adhat a további differenciált használatra.
A II. emeleten az irodafunkciókat alakítottuk ki, az óvodavezetés helyiségeit, a nevelőtestületi szobát, a logopédiát, a szülői fogadó helyiséget. A tornaszoba, tornaterasszal is ezen a szinten kapott helyet, kihasználva a tető adta nagyobb belmagasság és tetőbevilágító lehetőségét. A terasz a tornaszoba meghosszabbításaként működik, kilátással a kertre, izgalmas téri élményt nyújtva.
Az alagsori szinten a melegítő konyha, raktár, szertár helyiségek és a felnőtt étkező, személyzeti szoba kaptak helyet, átrium udvarra nyitva, biztosítva a kellő benapozást, szellőzési lehetőséget és a komfortos használatot.
A Vezér utcai elkülönülő tömegben három szintre szervezve, földszinten a civil szervezetek irodái kiszolgáló helyiségekkel, technikai helyiséggel, ami infrastrukturális hátteret biztosít az itt működő szervezeteknek, az I. emeleten a gyermekjóléti szolgálat helyiségei, a II. emeleten a családsegítő irodái kaptak helyet.
Mindkét funkcionális egységben a függőleges közlekedés akadálymentesen felvonóval megoldott.
 
Kertészeti koncepció
A kertészeti koncepció, a tájolás és tömegalakítás szoros összefüggésben alakult. A zöldfelületek többféle minőségét kívántuk kialakítani a területen, úgymint játszóudvar, pihenőkert, sportudvar. Lehetőséget biztosítva a különböző csoportok vagy különböző aktivitású tevékenységek szétválaszthatóságának.
Az átrium udvarok a csoportszobákhoz szorosan kapcsolódó játszófelületek. Természetes árnyékolást biztosítva a szobáknak növényzetükkel.
Az átriumok fatelepítését összhangban képzeljük a csoportszobák színhasználatával, a virágzó fák színei a szobákban alkalmazott színekhez igazodnak. A megkülönböztethetőséget, tiszta tájékozódást segítve.
Az átriumok a pihenőkertre nyílnak, ahol ugyancsak intim területen padok, kerti asztalok, babaházak helyezhetők el. A zöldfelület legnagyobb része a sportudvar, kreatív mozgásfejlesztő játékokkal, homokozókkal, sport felületekkel.
A beépítés és a telekhatár között a fatelepítés és zöldfelületek kialakítása mellett utcabútorok, a bejárat előtt nagyobb burkolt fogadó tér alakul ki.
 
Színhasználat
A belső térben dominálnak a színek az eligazodást segítendő. A kertre nyíló homlokzati felületek árnyékolói is ennek megfelelően színezettek, de a homlokzaton nagyobb hangsúlyt kapnak a belső térből kiszűrődő színfoltok. A Vezér utcai homlokzaton a tetőbevágásokban alkalmazott színek bizonyos perspektívából villannak elő, hol eltűnnek, hol kisebb részleteiben megmutatkoznak.
A csoportszobák egy-egy falfelülete kap hangsúlyos színezést, a többi felületen figurális elemek jelennek meg. Az öltözőblokkban alkalmazott színek a csoportszobában alkalmazott színek árnyalatai, kombinációi, mintegy segítve az eligazodást.
 
 

Parkolás
Közterületen alakítottunk ki 15 db parkolóhelyet az óvoda és a családsegítő részére, párhuzamosan a telekhatárral. A bejárat előtt 2db mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhely, telken belül 8db személyzeti parkolóhely került kialakításra.

Anyaghasználat
A Vezér utcai óvoda tömb és családsegítő blokk elkülönülését az alkalmazott homlokzati anyagok elválása is hangsúlyozza. A családsegítő vakolt tömege mellett az óvoda faburkolatot kap, amelynek struktúrája lehetőséget ad (illesztés iránya) finom utalást tenni a funkció játékosságára. A faburkolat felhasad az üvegfelületek előtt, a felület struktúrája megváltozik. A vakolt földszinti tömeg fogja össze a két egységet, lábazatot képez a „fatömb” alatt. A bejárati tömeg tetőbevágásaiban színes panelek homogén felülettel jelennek meg, az utcáról bizonyos szögből előbújva.
Vakolt architektúra jellemző a kertben a földszinti csoportszobák tömbjén, dörzsölt és simított formában, hasonlóan a családsegítő tömegéhez. Meghatározó a többszintes tömeg kerti homlokzata, ahol felszakad a faburkolatos tömeg, áttetszővé válik az épület, a belső tér színei kisejlenek.
Az átlátszó üvegfelületek, nyílászárók és az áttetsző homlokzat felületek váltják egymást. Áttetsző szálas hőszigetelő panelek profil üvegelemek között képezik a homlokzatot, amely diffúz, szórt fényt enged a belső térbe, jó hőszigetelő képességű és egységes struktúrát eredményez a homlokzaton. Fényviszonyoktól függően változik a homlokzati kép. Az üvegfelületek előtt külső legördülő homlokzati árnyékolók jelennek meg, az I. emeleten a csoportszobák színezésével összhangban, a II. emeleten az iroda helyiségek előtt törtfehér színben.
A Podhorszky utca mentén húzódó felület előregyártott fehér betonpaneleket kap, ami lehetőséget ad, nyomott hatású minta, elhelyezésére a homlokzaton. A pihenő kertre betekintést engedő fa lamellás felületek szakítják meg ezt a felületet.
A belső térben a tiszta homogén felületek jellemzőek. Az aula térben színes homlokzatburkolattal ellátott lift és lépcsőházi fal több szinten változó színben szervezi a teret. Az aula fölötti bevilágító hangsúlyt ad a színes burkolati elemeknek, melyek kiszűrődő fényükkel részévé válnak a homlokzati képnek.
A csoportszobák és közösségi terek linóleum padlóburkolatot kapnak, ami könnyen tisztántartható, nem allergizál, homogén felületet képez. Kültéri fapalló felületek jelennek meg a teraszokon, az átrium udvarokban.

 
Szerkezetek
A földszintes épületrészek falazott szerkezetűek, hőszigetelt vakolt felülettel, extenzív zöldtetős kialakítással. A többszintes épületrész vegyes szerkezetű monolit vasbeton pillérvázas, monolit vasbeton falas hőszigetelt burkolt felülettel. A födémek, a tetőszerkezet anyaga ugyancsak monolit vasbeton, a Vezér utcai tetőfelületen a homlokzattal megegyező felületképzéssel.
A családsegítő tömbje monolit pillérvázas épület vázkitöltő falazattal, hőszigetelt, vakolt felülettel, monolit vasbetonlemez födémekkel, kavicsterítéses lapostetővel. Mindkét egység kertre néző homlokzata szintmagas üvegfelülettel kialakított, homlokzati sík mögé húzott monolit vasbeton pillérekkel.


Energiahatékonyság
Az energiahatékony üzemeltethetőséget, az épület kedvező energetikai mutatóit a koncepcionális adottságok, úgymint kedvező tájolás, racionális alaprajzi rendszer, légtömör szerkezetek kialakítása, hőszigetelés, árnyékolás szolgálhatják. A korszerű gépészet jó működésének mindezek alapfeltételei. Az épület tájolása déli, délkeleti, ami passzív napenergia felhasználás lehetőségét jelenti. A külső árnyékolás a túlzott felmelegedést szabályozza. A légtömör szerkezetek, födémek, falak hőtároló képessége kedvezősen befolyásolják az épület energiafelhasználását. A csoportszobák zöldtetői árnyékolják a belső tereket.
Az épületen alkalmazott természetes anyagok, a kert és belső tér intenzív kapcsolata fokozza a gyerekek érzékelését, érzékenységét és fogékonyabbá teszi őket a környezet elemei iránt.
Építészet:
Vezető tervező: Rétfalvi Donát Dla, Hutter Ákos Dla
Építész munkatársak: Gaál Sarolta, Simon Zsolt
 

komment

Címkék: pályázatok tervek építészet óvoda tervezés látványterv látványtervezés középület

süti beállítások módosítása